MALTAGUIDEN

Malta
När folk får reda på vad jag gör för tillfället, var jag befinner mig, får jag två olika sorters respons.

1. Alla över 35 år säger "Gud vad bra att du upptäcker världen och hittar på något. Det kommer ge dig kunskap för livet."
2. Nästan alla upp till, ja kanske 28 år säger "Gud vad jag är avundsjuk. Jag skulle också vilja göra något sådant, inte bara jobba vidare i regniga Sverige."

Men vill ni veta en sak? Ni kan med. Det är inte svårt att börja om och göra något spännande av de närmsta åren. Jag menar verkligen inte att det är fel att jobba eller plugga vidare hemma i Sverige, men många får det att låta som att jag och Carl har vunnit denna upplevelse, och att det är omöjligt att bryta sig upp ur sitt egna liv för att göra det samma. Jag är medveten om att alla inte har möjlighet; kanske är man bunden hem på grund av sjukdomar, barn eller begränsad tid kvar med gamla anhöriga. Men till er andra, som förmodligen bara inte får tummen ur, kommer här en liten guide på hur vi gjorde. Jag hoppas att det inspirerar någon till att sluta leva ett liv som de inte trivs med.


RESEARCH
Oavsett var man vill ta vägen finns det alltid småsaker att tänka på. Eftersom Malta ligger inom EU är det inget pappersarbete som behöver fixas. Vi var på skatteverket innan vi åkte för att få all information om vad som krävdes av oss om vi flyttade till Malta. Svaret var: Ingenting.

Malta är ett land där många svenskar har lätt att trivas i, men vi ville ändå vara säkra på att vi skulle gilla ön innan vi åkte ner. Vi åkte därför hit 17e-27e juni denna sommaren för att suga in så mycket Maltaliv som möjligt. Vi bestämde oss rätt fort, kanske under andra dagen, att vi utan problem skulle trivas här, och började därför söka jobb och lägenheter. (Mer om det kan ni läsa längre ner). Detta gjorde att vi kunde åka tillbaka till Malta i slutet av juli med var sitt jobb och en lägenhet vi älskar. Resan var alltså helt klart värt sina pengar, eftersom vi (utöver sol,bad, god mat och semester) fixade allt det primära, och på så sätt slapp lägga pengar på preliminärt boende och leta jobb när vi kom hit andra gången.

FLYG TILL MALTA
Väldigt få västsvenskar bor på Malta, än så länge har vi träffat en. Detta gör att inga direktflyg till Malta går från Landvetter. Dock finns det många smidiga flighter med en mellanlandning, oftast i Tyskland eller Italien, som går från Landvetter.
Andra alternativ är:
  • Direktflyg från Arlanda (vilket vi tog andra gången)
  • Direktflyg från från Köpenhamn (populärt för alla skåningar här)
  • Direktflyg med Ryan Air från Skavsta.
JOBB
Här på Malta finns det MASSOR av jobbmöjligheter för Skandinaver. Då Svenska spel har monopol på spel i Sverige är det vanligt att flera svenska spelbolag har sitt styre på annat håll. Malta, Costa Rica och Gibraltar är då vanliga ställen att starta upp på. Både jag och Carl jobbar alltså på svenska företag, med (mestadels) svenska kunder och svenska medarbetare. För att hitta dessa jobb kan man gå in på utlandsannonserna på arbetsförmedlingens hemsida eller surfa runt på olika spelföretags hemsidor (många har en flik med tillgängliga jobb). Även om ett företag inte söker någon för tillfället bör du kontakta dem och be om ett möte (fysiskt, över telefon eller över Skype). Det går nämligen snabbt här på Malta! Folk flyttar till och från ön, och finns du då redan i ett företags register är det lättare att du får ett jobb som snabbt blir ledigt. Ett företag här som nästan alltid söker svensk personal är Besedo. Lönen är låg (ungefär 9 000 i månaden till en början), men vad jag har hört är det en bra start här på ön om man inte hittar något annat till en början.
Vad som är bra att ha med sig och som nästan alla arbetsgivare kräver:
  • Utdrag från belastningsregistret. Kostar ungefär 200 kr.
  • Personbevis. Hämtas gratis på skatteverket.
  • Ta gärna med arbetsintyg och arbetsbetyg från gamla arbetsgivare, på både engelska och svenska!
BOENDE
99% av lägenheterna här hyrs möblerade, vilket gör det väldigt lätt att flytta hit utan att binda upp sig och skaffa sig en massa startutgifter. Vi kontaktade Jason på remax som hjälpte oss att hitta vår lägenhet. Vi hade suttit på Remax hemsida i säkert fem timmar och letat lägenheter, vilket var jävligt onödigt. De lägenheterna som ligger där är nämligen uthyrda för längesen och används mer för att locka kunder (vår lägenhet ligger tillexempel fortfarande uppe). Dock hjälpte vårt Remax-surfande litegrann, eftersom Jason kunde se vilken typ av lägenheter vi sökte när vi gav honom några länkar på lägenheter vi hittat på hemsidan. Jason hjälpte oss även med vilket TV, bredband, bank osv vi borde skaffa. Han var guld!

KOSTNAD
Om det inte vore för den första resan vi gjorde hit i somras har vår flytt till Malta inneburit ungefär 8 000 kr/person.
  • Deposit lägenhet (en halv hyra till mäklaren och en hel hyra till hyresvärden) drygt 5 000/pers
  • Småsaker till lägenheten 1 000/pers
  • Flyg hit 2 000/pers


Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Calle:

skriven

Well said!Tror dock du får ändra det med deposition. Var en hyra i deposition och en halv + 18% skatt till mäklaren i kommision =)

3 Tina i Borås:

skriven

Jo du, mig sporrar du till utlandsarbete. Jag har jobbat med din mor på Previa tidigare och därför känner jag till din blogg, som jag tycker om att läsa. Jag skulle gärna åka till Italien en tid och arbeta, har börjat läsa italienska på kvällskurs, alltid en början.Så tack för kicken, ha det fortsatt bra på Malta!Tina***

2 josefine

skriven

blir ännu mer taggad till att flytta utomlands efter mina 1,5 år kvar på teknis! :)

4 mammaL8

skriven

Men Tina!!! Är du här?! Fast du har väl verkligen tagit ett stort steg?!!

Buss och kram

(För någon annan Tina har jag väl inte?)