LIVETS SKOLA PÅ MALTA

Malta
Det är spännande att bo i ett land där alla möjliga sorters nationaliteter blandas. När jag har varit hos frisören, åkt taxi, eller som igår, fixat naglarna, har man en stund där man sitter ner och faktiskt pratar med människor man knappt har något gemensamt med. Tjejerna som har fixat mitt hår har varit från Serbien, Ungern och Malta, och de flesta taxikillarna är från Storbritannien. Man lär sig något nytt för varje människa man pratar med.

Det härliga är att man tas emot med öppna armar här. Alla vill att vi ska trivas, och många är intresserade av vår bakgrund och vill lära sig mer. Städerskan på jobbet fick exempelvis en "svensk" adventsljusstake av oss i julklapp. Hon började nästan gråta, och bjöd senare över oss på en fika hemma hos henne. Våra hyresvärdar gör allt för att vi ska trivas. De lägger sina egna sysslor åt sidan och dyker upp hemma hos oss så fort vi har skickat ett SMS om att något är trasigt eller att vi behöver hjälp. Tanten nere i närbutiken stryker handen över mitt mönstrade skal på iPhonen och säger med ett stort leende att hon aldrig har rört en så fin mobil, och att jag är en väldigt söt tjej. Ja, visst är Malta ett härligt land!

Igår satt jag bredvid en kvinna från Libyen, som på onsdag ska åka hem till sitt hemland för första gången på ett år. Hon har inte haft möjlighet tidigare, med tanke på hur läget har varit där. På onsdag åker även jag hem, men till ett land jag själv har valt att överge för ett tag. Även om jag inte valde att plugga direkt efter gymnasiet känns det som att jag får erfara livets skola just nu, där både kulturkrockar, samboliv och självständighet sätter mig på prov varje dag. Det är skitkul, men jag är glad att jag kan välja att åka hem till en trygg bakgrund när jag väl får lust igen.

Sverige, snart ses vi igen!

Kommentera inlägget här:

 

Kommentarer:

1 Pappa Peter:

skriven

Underbart att läsa dina reflektioner, jag tror att ni vidgar era vyer och lär er så mycket om livet. Julia du är bäst! Pappa

3 P-A Börjeson:

skriven

Fint skrivet !! Vi ses till jul !

2 mammaL8

skriven

Älskade, älskade Julia! Fantastiskt att läsa om dina tankar och reflektioner! Är så stolt över dig! Och snart ska jag få krama om dig. Hårt!!!